Ile jest biotechnologii w serze ?

Przedział wiekowy 8-12
Limit miejsc 12
Forma warsztaty
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach bezpośrednich jest przekazanie organizatorowi podpisanego oświadczenia (przed ich rozpoczęciem): Oświadczenie o stanie zdrowia (PDF)

Bakterie są obecne wokół nas. Niektóre z nich są szkodliwe, ale jest wśród nich wiele bakterii pożytecznych dla człowieka. Dzięki nim możemy zajadać się serem, smakować jogurty i kefiry. Człowiek już od tysiącleci nieświadomie korzystał z dobroczynnych właściwości mikroorganizmów. Dzisiaj możemy je świadomie stosować w wielu technologiach. Celem imprezy będzie zapoznanie uczestników z żywnością fermentowaną i jej znaczeniem dla naszego zdrowia. Omówimy zastosowanie mikroorganizmów pożytecznych dla człowieka w produkcji żywności fermentowanej. Przedstawimy prezentacje multimedialną jako tło do całości.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Biotechnologii Żywności, Heweliusza 1, sala 110

Terminarz

  • 23 września

    • 08:50 - 10:00
      brak miejsc
  • 24 września

    • 08:50 - 10:00
      brak miejsc