Rośliny z których otrzymano: chleb, makaron, olej i kaszę jaglaną

Przedział wiekowy bez ograniczeń
Limit miejsc 100
Forma prezentacja, wykład
Zajęcia w formie zdalnej (webinar/wideokonferencja).
Udział w zajęciach wymaga urządzenia (komputer, smartfon, tablet) z dostępem do internetu oraz kamerką wideo i mikrofonem.

W spotkaniu on-line zapoznany uczestników z podstawowymi grupami roślin uprawnych. Zwrócimy uwagę na rośliny, z których wytwarza się określone produkty spożywcze. Omówimy  "stare" rośliny uprawne takie jak: orkisz, płaskurka czy samopsza. Powiemy do czego służy ziarno z nich pozyskiwane i jakie są jego walory odżywcze. Dowiemy się z których ziaren zbóż sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba, ciasta i ciasteczek, produkcji makaronów oraz różnego rodzaju kasz. Powiemy o ziemniaku, którego części użytkowe (bulwy) są bezpośrednio spożywane (po ugotowaniu) oraz służą do produkcji frytek, kopytek, pyz, budyniu, kisielu i wielu innych produktów. Zapoznamy uczestników z burakiem cukrowym, z korzeni którego wydobywa się cukier, rzepakiem, słonecznikiem i lnem, z których uzyskuje się olej (a z lnu również włókno, siemię lniane i materiały farmaceutyczne) oraz z gorczycą służącą do produkcji musztardy i przypraw.  Powiemy  również o roślinach uprawnych, które lubią pszczoły i jakie są walory wytwarzanego z nich miodu.

Identyfikator spotkania zostanie udostępniony osobom zapisanym na tydzień przed planowanymi zajęciami w zakładce "Moje rezerwacje" na koncie użytkownika na stronie Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.

Zajęcia odbędą się przy wykorzystaniu platformy komunikacji wideo Google Meet lub Zoom.us w zależności od dostępnych zasobów technicznych.
Dostęp do wyżej wymienionych usług może wymagać założenia konta przez uczestnika, zaakceptowania regulaminu oraz polityki prywatności firmy Google LLC lub Zoom Video Communications Inc. oraz zainstalowania odpowiedniego oprogramowania dostarczanego przez usługodawcę.

Wyłączenia odpowiedzialności:
Organizator nie odpowiada za jakość połączenia wideo i audio między uczestnikiem zajęć a wyżej wymienionymi usługami.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.

Terminarz