Wiem co jem - ziemniaczany duet: czipsy i frytki

Przedział wiekowy pow. 16
Limit miejsc 100
Forma pokaz, wykład
Zajęcia w formie zdalnej (webinar/wideokonferencja).
Udział w zajęciach wymaga urządzenia (komputer, smartfon, tablet) z dostępem do internetu oraz kamerką wideo i mikrofonem.

Uczestnicy biorący udział w zajęciach zostaną zapoznani z obecną produkcją i wykorzystaniem ziemniaka dla różnych celów. Omówione zostaną różne kierunki zagospodarowania bulw (spożycie, przemysł przetwórczy, papierniczy, wydobywczy, chemiczny i inne). Uczniowie dowiedzą się dlaczego ziemniaki konsumpcyjne po przekrojeniu ciemnieją. Omówione zostaną czynniki wywołujące ciemnienie miąższu bulw. W formie pokazu zostanie wykonana ocena ziemniaków po 10 minutach oraz po 1 godzinie od przekrojenia bulw. Wykonamy też ocenę jakości czipsów i frytek. Ocena bulw świeżych zostanie wykonana w 9 stopniowej skali w oparciu o barwne wzorce duńskie. 

Identyfikator spotkania zostanie udostępniony osobom zapisanym na tydzień przed planowanymi zajęciami w zakładce "Moje rezerwacje" na koncie użytkownika na stronie Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.

Zajęcia odbędą się przy wykorzystaniu platformy komunikacji wideo Google Meet lub Zoom.us w zależności od dostępnych zasobów technicznych.
Dostęp do wyżej wymienionych usług może wymagać założenia konta przez uczestnika, zaakceptowania regulaminu oraz polityki prywatności firmy Google LLC lub Zoom Video Communications Inc. oraz zainstalowania odpowiedniego oprogramowania dostarczanego przez usługodawcę.

Wyłączenia odpowiedzialności:
Organizator nie odpowiada za jakość połączenia wideo i audio między uczestnikiem zajęć a wyżej wymienionymi usługami.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.

Terminarz