„Dieta pod lupą”

Przedział wiekowy 8-12
Limit miejsc 60
Forma warsztaty

Zaprezentujemy warsztaty popularnonaukowe powiązane tematycznie z zagadnieniem diety człowieka:

1. Wiem co jem - nowa Piramida Żywieniowa

Zaprezentujemy ewolucję Piramidy Żywieniowej w ostatnich latach. Wyjaśnimy z naukowego punktu widzenia przyczynę zmian położenia składników naszej diety , dlaczego jedne produkty „awansowały”, a inne zostały „zdegradowane”. Zaprosimy do wspólnego konstruowania prawidłowej, aktualnej piramidy.

2. Rola mikroorganizmów w życiu człowieka

Mikroorganizmy są też znaczącym składnikiem ciała człowieka.. Najliczniej zasiedlone przez mikroorganizmy jest jelito grube. Ogół mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowym określa się terminem mikrobiota. Opowiemy o roli właśnie tych mikroorganizmów w naszych jelitach, wyjaśnimy jak wpływają na nasze zdrowie.

3 Labirynt pokarmowy

Celem warsztatu będzie przybliżenie uczestnikom procesów trawienia oraz wchłaniania substancji odżywczych. Wizualizacja zaprezentowana zostanie w postaci ręcznie wykonanych pluszowych modeli organów uczestniczących w trawieniu (w skali 1:1 lub większej). Uczestnicy będą mogli dowiedzieć się miedzy innymi, po co nam jest jelito, jak jest długie i jest wygląda od środka. Ponadto sprawdzą czy mózg potrzebny jest nam do trawienia i dlaczego żołądek nie trawi sam siebie.

4. Pożyteczne bakterie w naszym menu. Jakie potrawy je zawierają i dlaczego? Zobacz je pod mikroskopem

W czasie pokazów omówimy mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji żywności – zaprezentowane zostaną artykuły spożywcze otrzymywane przy ich użyciu.

Uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonać preparat i pod mikroskopem obejrzeć te mikroorganizmy

5. Fascynujący Świat bakterii – warsztaty dla dzieci

Proponowane warsztaty mają na celu przybliżenie dzieciom różnorodności panującej w świecie bakterii. Dzięki konstrukcyjnej zabawie poznają Świat, którego nie widać gołym okiem, a bez którego ludzie nie  mogliby istnieć. Dzieci, wykorzystując materiały kreatywne, własnoręcznie przygotują (na podstawie wzorów) pluszowe modele bakterii, które następnie będą mogły zabrać ze sobą do domu.

6. Sensoryka

Analiza sensoryczna żywności to nie tylko smak, węch, wzrok ale również dotyk. Uczestnicy warsztatów będą mogli za pomocą dotyku rozpoznawać przedmioty o różnej teksturze ukryte w „skrzyni zgaduli”. 

Lokalizacja Biblioteka Uniwersytecka, ul. Oczapowskiego 12B, parter hol

Terminarz

Uwaga!

Rezerwacja miejsc możliwa od 9 września 2019, godz 10:00