W świecie grzybów - Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry; Niezwykłe właściwości pospolitych grzybów

Przedział wiekowy pow. 8
Limit miejsc 28
Forma pokaz, warsztaty, wystawa

Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry.

Jesień to szczyt sezonu grzybowego. Jako naród mykofilny, czyli lubiący grzyby, chętnie wybieramy się do lasu z koszami na grzybobranie. Niestety co roku zdarzają się przypadki zatruć. Natura upodobniła do siebie grzyby jadalne i trujące. Konsekwencje pomyłek mogą być więc tragiczne. Stąd ważne jest aby zdobyć wiedzę, na jakie cechy należy zwrócić uwagę przy zbiorze grzybów. Na wystawie będzie można zobaczyć i porównać ze sobą grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry.

Niezwykłe właściwości pospolitych grzybów

Na wystawie zaprezentowane zostaną wybrane gatunki pospolitych grzybów, zwykle nie budzące większego zainteresowania ze względu na "niejadalność" wytwarzanych przez nie owocników. Grzyby te mają jednak potencjalnie szerokie zastosowanie jako żywność funkcjonalna (poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się jej psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm) oraz stanowią niedoceniane źródło związków biologicznie aktywnych, zapobiegających powstawaniu m.in. chorób nowotworowych i układu krążenia lub wspomagających ich leczenie. Poza aspektem leczniczym, można się spotkać z wieloma niecodziennymi przykładami ich zastosowania, Naukowcy pracują nad ich wykorzystaniem w kosmetologii, produkcji materiałów budowlanych, środków czyszczących, tkanin, biopaliw, opakowań i niezliczonej liczby innych produktów na bazie grzybów.

Wystawy, połączone z częścią warsztatową, prowadzone będą w podziale na dwie grupy, przy czym każda z grup skorzysta z obu propozycji zajęć i zapozna się zarówno z niezwykłymi właściowościami grzybów, jak i grzybami jadalnymi i ich trującymi sobowtórami.

Informacje szczegółowe można otrzymać pod numerem telefonu: 89 523 42 97.

Lokalizacja Wydział Biologii i Biotechnologii, Katedra Mykologii, ul. Oczapowskiego 1A, sala 303

Terminarz

  • 25 września

    • 09:00 - 10:30
      brak miejsc
    • 11:00 - 12:30
      brak miejsc
    • dostępnych miejsc: 3
    • dostępnych miejsc: 24
    • 17:00 - 18:30
      brak miejsc
  • 26 września

    • 09:00 - 10:30
      brak miejsc
    • 11:00 - 12:30
      brak miejsc
    • dostępnych miejsc: 28
    • dostępnych miejsc: 10
    • 17:00 - 18:30
      brak miejsc
  • 27 września