Jak rozdzielić mieszaniny związków czyli parę słów o chromatografii – będzie kolorowo

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 10
Forma warsztaty

Większość substancji występuje w przyrodzie w postaci mieszanin. Rozdzielanie niektórych z nich jest procesem nie stwarzającym większych problemów, inne mieszaniny wymagają bardziej zaawansowanych technik rozdzielania. Po krótkim wykładzie wprowadzającym do tematu warsztatów, każdy uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonać eksperyment polegający na rozdzielaniu substancji barwnych z zastosowaniem techniki chromatografii kolumnowej. Na zajęciach uczestnicy będą rozdzielali barwne składniki ekstraktów z aronii, czarnego bzu, czerwonej kapusty, czerwonego buraka, żurawiny oraz świeżych zielonych liści różnych roślin metodą chromatografii kolumnowej na nośniku z żelu krzemionkowego. W proponowanych doświadczeniach barwniki roślinne takie jak: chlorofile, karotenoidy, betaniny oraz antocyjany będzie można zobaczyć. Uczestnicy poznają również praktyczne aspekty tej często wykorzystywanej w chemii metody.

Lokalizacja Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Katedra Chemii, Pl. Łódzki 4, sala 3

Terminarz