"Świat słodkości w żywności"

Przedział wiekowy pow. 16
Limit miejsc 26
Forma warsztaty, wykład

Uczestnicy zajęć wykładowo-warsztatowych dowiedzą się jakie substancje są odpowiedzialne za słodycz produktów żywnościowych. Czy takimi związkami są tylko cukry? Czy organizm człowieka może uzależnić się od cukru? Uczestnicy zajęć w przyjemny i słodki sposób poznają różne substancje słodzące i ich właściwości w żywności. Sprawdzą atrakcyjność wybranych produktów żywnościowych w aspekcie zawartości w nich substancji słodzących, odkryją pochodzenie tych związków, w tym obecność naturalnych substancji słodzących i/lub stanowiących zamienniki cukrów oraz przeprowadzą ocenę sensoryczną produktów żywnościowych.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Biochemii Żywności, Plac Cieszyński 1, blok 43, sala nr 205

Terminarz

  • 26 września