Soki, nektary i napoje – czy wiesz jak dbać o zdrowie swoje?

Przedział wiekowy 0-18
Limit miejsc 30
Forma prezentacja, warsztaty

Czy wiesz jak wyprodukować sok, by nie utracił cennych składników? Które owoce i warzywa są lepszym surowcem do produkcji soku tłoczonego, a które do przecierowego? Czy mętny – oznacza zepsuty? Na czym polega klarowanie soku? Co dodają producenci do soków, aby przetrwały czas oczekiwania na klienta? A czym różni się nektar od soku? Te i inne wątpliwości z pewnością wyjaśnią autorzy prezentacji. Uczestnicy warsztatów będą mogli spróbować soków przecierowych wyprodukowanych i przyprawionych według własnych preferencji oraz zapoznają się z działaniem prasy hydraulicznej stosowanej przy produkcji soku tłoczonego. Ponadto autorzy prezentacji powiedzą o możliwościach zagospodarowania wytłoków owocowych i warzywnych, które zawierają wiele cennych składników. Jednym ze sposobów wykorzystania takich odpadów może być produkcja ciasteczek prozdrowotnych, o czym przekonają się uczestnicy robiąc je samodzielnie.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Plac Cieszyński 1, sala 239

Terminarz

  • 27 września

    • 10:00 - 11:30
      brak miejsc
    • 11:30 - 13:00
      brak miejsc